Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

Żywienie


 

 

 

 

 

 

Jadłospis

 

 Obiady wydawane są od 11.30-14.00. Uczniowie przebywający na świetlicy jedzą grupowo, pozostali uczniowe mogą zjeść obiad na dwóch przerwach szkolnych tzw. długich po 5 i 6 lekcji. Pracownicy kuchni pracują do godz

15. 00.  W przypadku, gdy uczeń spóźni się na obiad w wyznaczonych godzinach może skorzystać z obiadu do godz. 14.30.

 

Jadłospis  - czerwiec 2017r.

 

05-09-06.2017

Poniedziałek

Śniadanie: Pasta twarogowa -pieczywo wieloziarniste – 2 kromki – 70g,  pasta twarogowa z białego sera i rzodkiewki – 70g, pomidorki koktajlowe 3 szt – 60g

Obiad:Zupa szczawiowa-250g,

Duszona pierś z kurczaka (mięso z piersi kurczaka 100g, cebula 20g, mąka pszenna 3g, olej rzepakowy 5g, sól, bazylia) Marchewka karotka (marchew 80g,, mąka pszenna 2g, cukier-2g, masło 7g), Ziemniaki 150g

Cytroneta , 200ml ( sok ze świeżej cytryny, woda, miód )

Podwieczorek: Racuchy z jabłkami (mąka pszenna 30g), jaja (10g), kefir – 50g, cukier – 3g, olej rzepakowy – 5g, jabłko – 100g, herbata owocowa

Wtorek

Śniadanie: Parówka z szynki (min. 90% mięsa) – 50g, kromka chleba wieloziarnistego – 35g, masło – 5g, sałatka z pomidora – 100g i kwaszonego ogórka – 50g, Cebula – 5g, ketchup 5g, kawa zbożowa na mleku

Obiad: Zupa z soczewicy z ziemniakami (włoszczyzna -120g, ziemniaki – 50g, soczewica – 30g)

Pieczeń wieprzowa z warzywami 40g kasza bulgur, 50g czerwonej papryki, 40g fasolki szparagowej, 100g schab środkowy, 100g pomidorów, 30g cebuli, 10ml oliwy, Surówka z buraków -150g

Herbata owocowa 200ml

Podwieczorek: Ciasteczka zbożowe (100g), herbata owocowa

Środa

Śniadanie: Jajko w sosie: ½ jajka na twardo -25g, majonez 5g, jogurt naturalny 5g, szczypiorek – 5g, ½ bułki z ziarnami30g, plaster sera żółtego – 20g, pomidor 60g, napar owocowy słodzony miodem

Obiad: Zupa zacierkowa – 250ml

Kotlet mielony a’la gołabki (200g) z sosem pomidorowym (50g), Ziemniaki gotowane 150g surówka z młodej kapusty 150g

Lemoniada z cytryny 200ml

Podwieczorek: Arbuz 200g,  kawa zbożowa na mleku

Czwartek

Śniadanie:  Kanapki z żółtym serem, wędliną i warzywami (2cienkie kromki chleba graham – 70g, masło – 10g, 1 plaster żółtego sera np. gouda -20g, 1 plaster chudej wędliny wieprzowej, 2 liście sałaty -10g, papryka – 20g, ogórek 20g), herbata owocowa

Obiad:  Zupa kalafiorowa (warzywa 150g, śmietana 12% 5g, jogurt naturalny/mleko – 10g)

Antrykot z kurczaka (mięso z piersi kurczaka 100g, mąka 7g, jajo 7g, bułka tarta 7g, olej rzepakowy 10g) Ziemniaki gotowane 120g Mizeria (ogórek świeży 100g, jogurt naturalny 30g, koper 7g, sok z cytryny do smaku)

Cytroneta , 200ml ( sok ze świeżej cytryny, woda, miód )

Podwieczorek:  Koktajl z owocami (120ml maślanki, 120ml mleka 2%, 50g banana lub owoców mrożonych np. jagód lub truskawek)

Piątek

Śniadanie: Płatki z mlekiem:mleko2% (200 ml), płatki jęczmienne (25 g), suszona żurawina (5 g)

kanapka: bułka orkiszowa (25 g), masło (5 g), pasztet warzywny (30 g), papryka (25 g), pomidor (20 g), sałata (5 g ), woda z pomarańczą i miętą

Obiad:  Zupa rybna „Ucha”  (włoszczyzna – 50g, łosoś 60g, oliwa z oliwek 5g, pomidory 60g, papryka czerwona 50g, natka Pietuszki, pieprz, cebula 20g, ziele angielskie, liść laurowy, )

Pierogi z białym serem (150g) surówka z marchewki(150g)

Herbata miętowa słodzona miodem 200ml

Podwieczorek:   Jogurt naturalny 150g, owoc sezonowy – 150g, herbata owocowa

Opracowano na podstawie:

  1. Jarosz M. 2012. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia http://mail.izz.waw.pl/~it/NORMY/NormyZywienia NowelizacjaIZZ2012.pdf, dostęp 15.12.2014.
  2. Jarosz M. Obiady szkolne z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP dla posiłków szkolnych, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2008
  3. Jarosz M. Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2008
  4. Hamułka J. i wsp. Propozycja posiłków dla dzieci w przedszkolach i szkołach, Warszawa 2009. http://wiemcojem.um.warszawa.pl/files/propozycje_posilkow.pdf dostęp 15.12.2014

12-14.06.2017

Poniedziałek

Śniadanie:  Mleko -200g, płatki kukurydziane – 20g, kromka chleba żytniego -35g, masło -5g, ser żółty – 20g, pomidor – 30g, napar owocowy (wiśniowy) słodzony łyżeczką (6g) miodu

Obiad:Zupa brokułowa (włoszczyzna 80g,brokuły50g, koper – 35g, masło – 5g, mleko 10g, zacierki -5g)

Kurczak pieczony  (udziec kulinarny- 100g, warzywa (papryka czerwona, warzywa suszone)  Ziemniaki 150g

Marchewka z groszkiem (100g)

Herbata owocowa 200ml

Podwieczorek:  Sałatka owocowa 150g, bawarka (100ml mleka +100ml herbaty),

Wtorek

Śniadanie:   Twarożek -2 kromki chleba żytniego (70g,)  pasta twarogowa (ser twarogowy półtłusty 60g, jogurt - 10g, ogórek zielony -50g, szczypiorek – 5g), pomidor – 30g , herbata owocowa

Obiad: Zupa fasolowa ((fasla  (40 g),  włoszczyzna (50 g), ziemniaki (30 g),  olej rzepakowy (5 g); przyprawy: liść laurowy, majeranek, lubczyk, czarny pieprz, czosnek)

Gulasz węgierski –wieprzowina łopatka – 60g, mąka pszenna – 4g, cebula – 30g, por 10g koncentrat pomidorowy – 6g, olej rzepakowy – 10g, pieczarki – 60g, śmietana – 12% - 10g, sól, pieprz, papryka do smaku), Kasza gryczana gotowana -30g suchej Surówka z ogórka kwaszonego150g

Cytroneta ze świeżych cytryn 200ml

Podwieczorek: Naleśniki z musem owocowym-Naleśniki: mąka (40 g), mleko 2,0% (50 ml), jajko (10 g), olej rzepakowy (5 g), serek homogenizowany naturalny (60 g); przyprawy: cynamon ,mus z owoców mrożonych np. truskawek (50g) Herbata owocowa

Środa

Śniadanie: Mleko 200ml z musli owocowym 30g, kanapka z wędliną kromka chleba słonecznikowego 35g, masło – 5g, plasterek polędwicy sopockiej -15g, kiełki rzeżuchy lub brokułu

Obiad:  Barszcz czerwony z ziemniakami 300g

Pierogi z mięsem (mąka pszenna 50g, jaja 10g, wieprzowina łopatka 80g, cebula 30g,  olej rzepakowy 5g, sól, pieprz) Surówka z kiszonej kapusty  (kapusta 100g, jabłko 50g, marchewka 3g,)

Napój owocowy , 200ml ( sok ze świeżej cytryny, woda, miód )

Podwieczorek:   Owoc sezonowy 150g, herbata owocowa, chrupki kukurydziane

Opracowano na podstawie:

  1. Jarosz M. 2012. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia http://mail.izz.waw.pl/~it/NORMY/NormyZywienia NowelizacjaIZZ2012.pdf, dostęp 15.12.2014.
  2. Jarosz M. Obiady szkolne z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP dla posiłków szkolnych, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2008
  3. Jarosz M. Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2008
  4. Hamułka J. i wsp. Propozycja posiłków dla dzieci w przedszkolach i szkołach, Warszawa 2009. http://wiemcojem.um.warszawa.pl/files/propozycje_posilkow.pdf dostęp 15.12.2014

19-22.06.2017

Poniedziałek

Śniadanie:  Kasza manna na mleku (20g +200g mleka 2%) z sezonowymi owocami  -50g (lub mrożonymi), herbata owocowa

Obiad:  Zupa kapuśniak 250g (warzywa 150g, kapusta kiszona,  zupa bez zabielania)

Spaghetti bolognese (makaron  40g suchego (pełnoziarnistego lub mieszanego 1:1), mięso mielone drobiowe – 100, sos pomidorowy z warzywami – 100g, olej rzepakowy 7g) Kapusta pekińska  z sosem jogurtowym (pekińska 50g,, papryka czerwona 70g,  jogurt -30g, cukier – 3g)

Herbata owocowa , 200ml

Podwieczorek: Jabłko , ciasto drożdżowe 60g, kawa zbożowa na mleku mięta do picia

Wtorek

Śniadanie:   Twarożek -2 kromki chleba żytniego (70g,)  pasta twarogowa (ser twarogowy półtłusty 60g, jogurt - 10g, ogórek zielony -50g, szczypiorek – 5g), pomidor – 30g , herbata owocowa

Obiad: Zupa zimniaczana  włoszczyzna (50 g), ziemniaki (30 g),  olej rzepakowy (5 g); przyprawy: liść laurowy, majeranek, lubczyk, czarny pieprz, czosnek)

Boeuf Strogonoff:  mięso z indyka (100 g), bułka (15 g), jajko (10 g), cebula (2 g), przyprawy: tymianek, pieprz; sos:pieczarki (50 g), śmietana 12% (15 g);przyprawy: natka pietruszki; Ryż 35g  ), koperek; Surówka wielowarzywna, kapusta biała (50g), kukurydzy (30g) i pomidora(50g) i jogurtu naturalnego (10g)

Cytroneta ze świeżych cytryn 200ml

Podwieczorek: Chrupki kukurydziane, sok owocowy

Środa

Śniadanie: Kanapki z wędliną i warzywami (1 kromka chleba żytniego – 35g, masło – 5g, 1 plasterek chudej wędliny np. polędwicy sopockiej -20g,1 liść sałaty -5g, 2 plastry pomidora – 40g), kawa zbożowa na mleku

Obiad:  Krupnik: włoszczyzna 75g, kasza jaglana 30g, ziemniaki 30g, masło 5g, koperek 10g

Kotlet mielony (mięso mieszane = 100g, cebula – 12g, mąka pszenna – 5g, olej rzepakowy – 10g, sól, liść  laurowy, majeranek)Ziemniaki – 150g, Buraczki zasmażane – 100g

Cytroneta , 200ml ( sok ze świeżej cytryny, woda, miód )

Podwieczorek:  Banan, kawa zbożowa na mleku

Czwartek

Śniadanie: Kanapki z wędliną i warzywami (1 kromka chleba żytniego – 35g, masło – 5g, 1 plasterek chudej wędliny np. polędwicy sopockiej -20g,1 liść sałaty -5g, 2 plastry pomidora – 40g), kawa zbożowa na mleku

Obiad: Żurek z ziemniakami: śmietana 12% (10g), wędzonka wołowa (10g), ziemniaki (50g), zakwas (20g), czosnek 1g, natka pietruszki

Klopsiki duszone w sosie własnym ( mięso mieszane 100g, kajzerka 5g, mleko 2% 10ml, jaja kurze 5g, bułka tarta 7g, olej rzepakowy 5g) ,Kasza jęczmienna 30g suchej, Surówka colesław – 100g białej kapusty, 50g marchwi, 15g cebuli, sok z cytryny, 15g jogurtu naturalnego, sól, pieprz do smaku

Lemoniada słodzona miodem  200ml ( sok ze świeżych limonek, woda, miód )

Podwieczorek:  Kisiel (200g)z owocami sezonowymi (50g), herbata

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cennik

 

Szanowni Rodzice,


Prosimy rodziców dzieci, które korzystały z posiłków w ubiegłym roku i posiadają wydane przez nas karty zbliżeniowe o podawanie w trakcie opłaty ich numeru w celu weryfikacji danych.
Przy płatnościach internetowych na przelewie prosimy również o podanie nr karty.
Osoby, opłacające po raz pierwszy posiłki informujemy, że pobierana jest kaucja zwrotna w wysokości 4zł za wydaną kartę. Kaucja doliczana jest jednorazowo podczas opłaty posiłków za mc wrzesień. Przy opłatach internetowych prosimy również o doliczenie 4zł do opłaty za wrzesień. Karta będzie do odbioru w punkcie opłat gotówkowych. Mile widziany wydruk przelewu.

 

PB Gastro

 

 

 Opłaty za żywienie  - Lato w Mieście i dyżur wakacyjny w terminie 14 sierpnia - 1 września. 

 

Opłaty za żywienie w ramach akcji Lato w Mieście nalezy uiszczać na konto PB gastro S.c - 49 1020 1042 0000 8102 0221 8915. Przykład wpłaty Tytuł: Sp-00 KOWALSKI JAN - od 26.06 - 14.07 - 15 dni - Lato w Mieście. Odwołania posiłków każdego dnia do godz. 9.00 w sekretariacie szkoły. Dzieci przedszkone korzystajace z posiłków - wpłaty bez zman, tak jak w roku szkolnym z zaznaczeniem OB.=śni_podw.- klasa 0.   

 

Opłaty za zywienie -  czerwiec 2017r.

 

Poniższa kalkulalacja zrobiona jest na 14 dni żywieniowych.

 

16 czerwca jest dniem wolnym od zajęć szkolnych (piatek po Bożym Ciele). Osoby chętne do skorzystania z posiłków, proszone są o zgłoszenie ajentowi kuchni lub kuchni i opłacenie dodatkowych posiłków (termin zgłoszeń do 9 czerwca). 

 

Szanowni Państwo.
Informujemy, że opłaty za wyżywienie dzieci w miesiącu CZERWIEC obejmują okres do 22.06.2017. W dniach 23-30.06.2017 (6 dni żywieniowych) w naszej szkole prowadzone są dni opiekuńcze dla grup przedszkolnych).


Osoby zainteresowane wyżywieniem w tych dniach proszone są o dokonanie stosownej opłaty i zgłoszenie tego faktu do stołówki szkolnej do dnia 19.06.2017

 

 

Ceny abonamentowe posiłków obiadowych w złotych – (- 5%) za wpłaty przelewem na konto

Zniżka dla rodzeństwa w %

Ceny po odliczeniu zniżki dla rodzeństwa w przypadku wpłaty przelewem

Ceny posiłków abonamentowych w złotych przy dokonywaniu wpłat gotówką

Ceny posiłków abonamentowych po odliczeniu zniżki dla rodzeństwa

obiad

6,60

92,40

15

5,65

79,10

7,00

98,00

6,00

84,00

II danie

5,60

78,40

8

5,15

72,10

5,90

82,60

5,40

75,60

Zupa

1,70

23,80

5

1,60

22,40

1,80

25,20

1,70

23,80

Śniadanie*

1,80

25,20

3

1,75

24,50

1,90

26,60

30,40

25,20

Podwieczorek*

1,80

25,20

3

1,75

24,50

1,90

26,60

30,40

25,20

*- oznacza posiłki tylko dla  6 latków

 

 Wyjściowy koszt posiłków wynosi: obiad - 7,00zł; II danie - 5,90zł; zupa - 1,80zł; śniadanie i podwieczorek po 1,90zł.

Istnieje możliwość zakupu posiłków wg. indywidualnych potrzeb. Przy wpłatach uwzględniane są rabaty dla rodzeństwa. Zachęcamy do płatności przelewem, wtedy posiłki są tańsze o 5%.
Płatność za posiłki na konto przyjmowane będą do 28 dnia 
miesiąca poprzedzającego okres żywieniowy. Osoby, które dokonają wpłat po tym terminie proszone są o dostarczenie kopii przelewu do stołówki w celu wpisania dziecka na listę obiadową. Odbiór kart abonamentowych każdego 1 dnia miesiąca na stołówce. Płatność na konto dotyczy tylko całomiesięcznych abonamentów i tylko dla jednego dziecka. W przypadku rodzeństwa należy opłacać posiłki osobnymi przelewami.

 

 

Na podany numer konta należy dokonywać wpłat - 49 1020 1042 0000 8102 0221 8915; PB Gastro S.C. Warszawa, ul. Nowodworska 29b/406.

 

 

Przykład wypełnienia wpłaty (bardzo ważne zachowanie właściwej kolejności i właściwego wpisu – Szkoła, klasa, nazwisko i imię np. SZK.114 KL.3B KOWALSKI JAN - zaznaczamy rodzaj posiłku (obiad, II danie, zupa, śniadanie, podwieczorek) oraz nazwę miesiąca, za który opłacamy posiłki (np. czerwiec 2017). Taki sposób wypełnienia przelewu ułatwia firmie weryfikację danych.

 

Prosimy o stosowanie skrótów do wpłat dokonywanych prze lewem: OB lub II D lub Z, ŚNI, POD.

 

Płatność gotówką przyjmowana będzie w dniach: 29 maja w  godzinach 8.00 – 14.30, 30 maja w godz. 8.00 - 14.30, 31 maja w godz. 8.00 - 14.30, 15.00 - 17.30. W pozostałe dni obowiązuje zasada „dziś opłacany posiłek od jutra można skorzystać z posiłków".


Istnieje możliwość zadeklarowania terminu opłat w dowolnie ustalonym dniu miesiąca (druk do pobrania w stołówce).
O
dliczenia za zgłoszone odwołane posiłki należy dokonywać w następnym miesiącu po wcześniejszym uzgodnieniu kwoty.

Nieobecności dziecka na posiłkach zgłaszane są do godz. 9.00 każdego dnia osobiście lub telefonicznie, SMS pod numerem telefonu – 507-050-302.

PB Gastro   

Dodatkowe informacje (ważne)

 

Szanowni Państwo,


W związku z licznymi pomyłkami przy opłatach internetowych chcielibyśmy zwrócić szczególną uwagę rodzicom opłacającym abonament obiadowy przelewem na kilka punktów: 


-prosimy w tytule przelewu zamieszczać informacje wg wskazówek zamieszczanych w ogłoszeniach, skróty tam zamieszczone też są dla nas ważne, bardzo usprawniają nam pracę
-odliczenia za odwołania prosimy opisywać w tytule jako minus ilość i daty dni odwołanych
-w przypadku gdy opłata dotyczy wybranych dni prosimy o ich wyszczególnienie np dot.pon,czw,piat.i rodzaju posiłku jakiego dotyczy wpłata
-prosimy o uważne czytanie zamieszczanych ogłoszeń ponieważ zdarzają się nagminnie przypadki odliczania dni wolnych od zajęć, które zostały już odjęte przez nas przy kalkulacji abonamentu miesięcznego
-przestrzeganie terminu wpłat też jest ważne ponieważ pozwala nam przygotowywanie konkretnej ilości posiłków na dany dzień zwłaszcza w pierwszych dniach miesiąca kiedy przelewy docierają do nas z różnych banków z pewnym opóźnieniem, dlatego nie bez powodu podajemy termin wcześniejszych wpłat internetowych.

Z góry dziękujemy
PB Gastro

Kontakt z firmą:  

PBGastro

Biuro Warszawa

ul. Balkonowa 4

 

e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
tel. 22 674 30 79
Piotr Zduńczyk: 512 278 200
Bogdan Bojarski: 602 671 468

 

 

 

 

Regulamin opłat

 

 

Załącznik do zarządzenia dyrektora szkoły nr 4/15/16 z dnia 3 września 2015r. (regulamin został opracowany i uzgodniony z Radą Rodziców)

 

 

REGULAMIN DOTYCZACY OPŁAT ZA ŻYWIENIE W FORMIE ABONAMENTU
W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 114 IM.JĘDRZEJA CIERNIAKA W WARSZAWIE

1. Opłata abonamentowa dotyczy wykupienia minimum 5dni żywieniowych w miesiącu.
2. Opłaty pobierane są z góry za dany miesiąc.
3. Termin płatności gotówkowej przypada na trzy ostatnie dni robocze poprzedzającego miesiąca.
4. Wpłaty gotówkowe przyjmowane są na stołówce szkolnej w wyznaczonych terminach i godzinach.
5. Wpłat należy dokonywać na konto do 29 dnia miesiąca poprzedzającego okres opłacany.
6. Istnieje możliwość wpłat w terminach innych niż podane po wypełnieniu DEKLARACJI PÓŹNIEJSZYCH OPŁAT - druk do pobrania w punkcie opłat gotówkowych.
7. Informacje o miejscu wpłat gotówkowych, numerze konta, wysokości abonamentu, obowiązujących zniżkach i terminach wpłat gotówkowych i bezgotówkowych będą zamieszczane na internetowej stronie szkoły oraz ogłoszeniach na terenie szkoły do dnia 15 każdego miesiąca poprzedzającego miesiąc żywieniowy.
8. W przypadku nieobecności dziecka w szkole w celu dokonania odpisu należy zgłaszać ten fakt z wyprzedzeniem najpóźniej do godziny 9:00 bieżącego dnia – osobiście, telefonicznie lub SMSem pod nr. telefonu 507 050 302. Po godzinie 9:00 obiad można odwołać na dni następne.
9. Zwroty za odwołane posiłki można odliczać tylko przy opłacie za kolejny miesiąc. Osoby płacące abonament przelewem proszone są o kontakt telefoniczny lub mailowy w celu wspólnego ustalenia ilości odliczanych dni.
10. Rodzice uczniów, którzy będą korzystać z posiłków w tzw. dniach opiekuńczych zobowiązani są o wcześniejsze deklarowanie i opłacenie w/w dni, gdyż nie będą one ujęte przy naliczaniu abonamentu. Informacje o takich dniach będą zamieszczane w ogłoszeniach o opłatach.
11. Jadłospis będzie wywieszony na tablicy ogłoszeń przy stołówce oraz na stronie internetowej szkoły.
12. W przypadku braku wpłaty w pierwszym dniu danego miesiąca dziecko otrzyma posiłek, który będzie zewidencjonowany przez firmę w systemie komputerowym. Od drugiego dnia żywieniowego danego miesiąca, posiłki wydawane będą tylko dzieciom, które posiadają zewidencjonowaną wpłatę, złożoną deklarację późniejszych opłat lub telefoniczne potwierdzenie obecności dziecka na obiedzie.
13. Obiady wydawane są od 11.30-14.00. Dzieci przebywające na świetlicy jedzą grupowo, pozostali mogą zjeść obiad na dwóch przerwach szkolnych tzw. długich po 5 i 6 lekcji. Pracownicy kuchni pracują do godz 15.
14. W przypadku, gdy uczeń spóźni się na obiad w wyznaczonych godzinach może skorzystać z obiadu do godz. 14.30.

 

Uwaga ważne


Dokonując opłat bezgotówkowych należy koniecznie wpisać nr szkoły , nazwisko i imię dziecka, klasę do której uczęszcza, miesiąc za który dokonana jest wpłata lub wyszczególnione dni miesiąca oraz rodzaj posiłku wg opisu(śniadania i podwieczorki dotyczą klas 0),inne informacje(np. dieta)
Rodzaj posiłku zupa+IIdanie IIdanie zupa śniadanie podwieczorek
Skrót do opisu OB. IID. Z. Ś. P.

Przykład – SP 114 Kowalski Jan kl 0A OB.+Ś+P wrzesień2015 bez wtorków, dieta bezglutenowa

 

 

 

 

Elektroniczny System Wydawania Posiłków

 

 

ELEKTRONICZNY SYSTEM EWIDENCJONOWANIA I WYDAWANIA POSIŁKÓW
1. Karty będą wydane rodzicowi lub dziecku za pokwitowaniem i kaucją ( 4zł ) dodatkowo odpłatnie można będzie nabyć w miarę potrzeb etui na kartę - koszt 2,50zł.
2. Każda karta posiadać będzie numer i logo szkoły.
3. Ważne będą cały rok szkolny lub jeżeli rodzic zadecyduje mogą być przeniesione na rok następny , bez konieczności dokonywania ponownej kaucji.
4. Nie uszkodzone karty można zwrócić w czerwcu i odzyskać kaucję.
5. W wypadku trwałego zgubienia karty wydana zostanie nowa karta w cenie 4,00 zł.
6. O fakcie zagubienia karty uczeń jest obowiązany poinformować osobę odpowiedzialną za wydawanie kart lub osobę wydającą posiłki. Informacja taka potrzebna jest do zablokowania zagubionej karty aby osoba, która ją znajdzie nie mogła z niej skorzystać.
7. Zagubienie karty nie skutkuje nie wydaniem posiłku. Dziecko podaje swoje nazwisko i posiłek jest wydawany z tzw. pozycji ręcznej również ewidencjonowanej w systemie.
8. System odwołań posiłków pozostaje taki jak obecnie (do godz. 9.00 danego dnia).
9. Odwołania wprowadzane są do elektronicznego ewidencjonowania posiłków co skutkuje blokowaniem w tym dniu wydawania obiadów.
10. Zwrot za odwołane posiłki następuje tylko w sytuacji ich zgłoszenia i wprowadzenia odwołania do systemu.
11. Każde wydanie posiłku pozostawia ślad w systemie, na prośbę rodzica można sprawdzić w jakiej formie był wydany posiłek i o której godzinie.
12. Każdy pierwszy dzień miesiąca zostaje przyjęty jako opłacony dla osób, które korzystały z abonamentu w poprzednim miesiącu, a z różnych powodów nie dokonały nowej opłaty ,posiłek zostanie wydany .Pozostałe dni w przypadku braku wpłaty są blokowane. Tylko informacja mailowa lub telefoniczna od rodziców o opóźnieniu wpłaty może być podstawą do wydawania posiłków w dniach następnych.
13. Osoby, które zrezygnują z abonamentu i nie poinformują o takim fakcie w danym miesiącu a dziecko mimo to skorzystają z posiłku pierwszego dnia, zobowiązane są do pokrycia kwoty posiłku wydanego dziecku i zewidencjonowanego w systemie jeżeli taka wpłata nie została dokonana.


Aplikacja ułatwi pracę, skoordynuje wydawanie posiłków, zmniejszy kolejki po posiłki.