Kalendarium

Niedziela, 2017-12-17

Imieniny: Jolanty, Łukasza

Jadłospis

Dziecięce frykasy – rarytasy

W tym roku szkolnym obchody Dzielnicowego Dnia Dobrego Jedzenia odbywały się w dniach 23-25 listopada. Świetlica aktywnie włączyła się w działania związane z tym dniem.

23 listopada grupa dzieci z klasy Ib iId pod opieką pani Wacławy Końsko udała się na pieszą wycieczkę na ulicę Radzymińską na kulinarne zajęcia warsztatowe. W siedzibie Stowarzyszenia ,,Ta szansa”. dzieci samodzielnie przygotowały 4 potrawy. Wszystkie wykonane były na bazie zdrowych produktów, a były to:

- risotto z szynką

- pęczotto z pieczarkami

- czekoladowy budyń jaglany

- rafaello z kaszy jaglanej

Najbardziej smakowało dzieciom rafaello i potrawa z ryżem. Do szkoły dzieci wróciły bardzo zadowolone i z przepisami w ręku.

Bardzo serdecznie dziękujemy pani Magdalenie Skorupka ze  Stowarzyszenia ,,Ta szansa”. za umożliwienie nam wzięcia udziału w takich warsztatach! Podziękowanie dla pani Beaty za przeprowadzenie warsztatów. Było to wyjątkowo pyszne spotkanie!

 

24 listopada w świetlicy odbyła się II edycja MasterChef Junior. Dzieci biorące udział w zabawie miały za zadanie wykonać słodką i zdrową  przekąskę oraz zdrowy deser.

Oto laureaci:

  1. Jakub Kulinicz kl.2
  2. Natalia Koleda kl.1
  3. Jakub Wójcik kl.3

Do przygotowania ,,posiłków”. dzieci miały do dyspozycji:

- świeże owoce: jabłka, gruszki, pomarańcze, banany, kiwi

- suszone owoce: morele, rodzynki, żurawina

- nasiona  i orzechy, wiórki kokosowe i migdałowe

- masło orzechowe, serek naturalny, gorzka czekolada, czyli same frykasy i rarytasy oraz przybory do krojenia, tarcia i obierania.

Przygotowane przekąski desery były smaczne, kolorowe i zdrowe.